Sida 1 av 5

RannerKing - Diverse mindre, skoterrelaterade projekt :)

Postat: 17 februari 2011, 03:21
av RannerKing
Byggde jag en packkälke när jag var 16, den hade en del designmässiga missar.
För det första hade den "svanhals" modell på draget, dessa är som gjorda att dra sönder.
Benen var också av svetsade vinklar, som lätt går av.
Sen gjorde jag 2 fack för Jeep-dunkar längst bak. Vem fan använder Jeep-dunkar idag!?

Så det var tid för lite makeover! :)

Bild

Så, bort med draget på packkälken och dit med ett nytt. Anledningen till vinkeljärnen nedtill är att jag ska kunna montera ett stänkskydd där. Draget är gjort av 12.9 bult och lyftögla. Draget är ofjädrat av, då den modellen bara gör att det "slår" i kälken mer. Fettnippeln satte jag bara för att det är kul att vara lite överjävlig ibland.
Bild
Bild
Bild

Sen kapades resterande av dragstången och benen bort ovh ersattes av raka ben med förstärkningsstag. Fästena till skidorna gör jag av M10 skarvmuttrar, dessa borrar jag ur till 10mm efter att jag svetsat fast dom. För att få allt rakt och fint med rätt avstånd använder jag mig av en gänstång.

Bild

Lite slipning så var det dags att provmontera skidorna. Dunkhållarna försvann också under resan. Jag monterar riktiga skidor i stället för plastbelagen för att få ordentlig köl och Coromantskenor. Den som tänker att skidorna hamnade för långt in för att kunna böjas upp framtill behöver inte oroa sig...

Bild
Bild

Här ser man varför skidorna kommer så långt in. I detta läge kommer kälken kunna styra undan för träd i stället för att haka fast. Tidigare kunde mindre träd fastna mellan kälken och skidan. Av denna anledning var det viktigt var skidbenen hamnade, dessa sitter längre fram än tidigare. Kommer kapa bort lite från skidorna på insidan för att dom ska kunna böjas upp.

Bild

Det var allt jag hann med idag.

Update 12/4 - 12

Efter två lager med lack så gick jag lös med reflextape medan färgen var lite klibbig, så nu borde det inte lossna. Tänkte först sätta plastreflexer, men eftersom dom brukar spricka så for man tittar på dom så tror jag detta var ett bättre alternativ.

Bild

Update 16/4 - 12

Nu är kälken klar och provkörd. Skar ut för skidorna för att dom skulle få plats att vinklas upp. Förlorade lite bärighet, men efter en testrunda var det bara att konstatera att buskar med mera vinklades undan och passerade på skidans utsida, så det blev enligt planerna. Min kantstötta låda hittade också tillbaka.

Bild

Update 5/5 - 12

Idag nitade jag fast gummiduk mellan stagen framtill för att minska snösprutet på kälken lite. Nitade inte fast den nertill för att snön som kommer på ovansidan av duken duken ska kunna glida bort. Breddade även skidorna lite, vet dock inte om jag ska bredda dom på insidan också, får se om jag orkar i morgon...

Bild

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 24 maj 2011, 19:00
av melmaq
hoohooo?
update :-D

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 25 maj 2011, 07:56
av RannerKing
Hehe, börjar bli dags... Skidorna är klar, måste bara göra styrskenor. Draget är också färdigt.
Igentligen måste jag bara helsvetsa och slipa samt lacka den. Sen måste jag inhandla lite Plywood till botten och lådan.

Måste kanske ta lite bilder snart :)

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 27 maj 2011, 17:04
av RannerKing
Vägde kälken igår igen. Hamnade på 27kg inkl. skidor. Detta är alltså endast det som är gjort av järn.

Ingen lätt-viktare, men stabil! :)

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 29 maj 2011, 11:34
av J_Lynx
men c 30 är ju inte så farligt :) bara den är stabil så ;)

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 20 juni 2011, 16:32
av DW...
Ser intressant ut det där... :Happy: Har just skaffat mig en AC/DC TIG och har länge haft tankar på att fixa en egen packkälke i alu... Blir kul att höra hur din funkar sen..! :tumme:

Re: RannerKing - Packkälke.

Postat: 10 april 2012, 18:09
av RannerKing
Update! :)

Re: RannerKing - Packkälke.

Postat: 11 april 2012, 21:50
av RannerKing
Efter att all gammal färg slipades bort har den nu fått en skvätt färg på sig. Mycket dimma av färgen gjorde att bilden inte blev den bästa.

Bild

Re: RannerKing:s modell av åkkälke/ packkälke. Update 27/1-11

Postat: 12 april 2012, 09:34
av RannerKing
DW... skrev:Har just skaffat mig en AC/DC TIG och har länge haft tankar på att fixa en egen packkälke i alu...
Ja, lätt skulle den bli. Men om man skulle råka ut för haveri någonstans så är det ju bra mycket lättare att hitta en mig eller MMA än en TIG-svets. Och det är ju sällan kälkarna går sönder nära hemmet ;)

Re: RannerKing - Diverse mindre projekt :)

Postat: 13 december 2012, 00:45
av RannerKing
Köpte mig en Ranger King för nån vecka sen, så den har man ju fått pillra lite på. Hade CTRL skidor från Boondockern till övers, så dom fick ersätta Kingens plåtskidor. Hittade givetvis inga gummidämpare som passade mot spindlarna så det blev att ta originalkuddarna från plåtskidorna.

Borrade 2st 8mm hål i plasten och gängade ner kuddarna som har M10 skruv. Schimsade upp kuddarna 1cm med brickor och skar till främre kudden, så fungerde det fint. Fick även ta mig en tur i -20grader för och testa maskinen efter variatorservice och skidbytet. Börjar vara hyffsat med snö nu, tyvärr är den sista snön som kommit till 99% luft men under finns det bättre snö och fin "botten".
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte ens hjälmen får vara ifred. Efter att slipat bort dekaler och lack i kanske 5timmar fick den lite ny färg, ett klistermärke som jag inte vet om jag ska behålla, och en liten "motivlack" baktill.

Bild
Bild
Bild


Tack och god natt!!